Tørre øyne

Hva er tørre øyne?

Keratoconjunctivitis sicca er egentlige det medisinskfaglige uttrykket for tørre øyne. Det kan skyldes att det er svekket tårefilm på øyet. Tørre øyne er en tilstand med svekket tårefilm. Tårefilmen består av 3 lag; slim, vann og fettstoffer, og den fukter øyets overflate. Tårefilmen er viktig for å forhindre sår, skader og infeksjoner på øyet. Vanligvis sprekker den opp i løpet av 10 sekunder, og fornyes hver gang du blunker med øyet.

Sykdom og/eller ytre faktorer kan forstyrre sammensetningen av tårefilmen. Enten kan tåreproduksjonen bli dårligere eller tårevæsken kan fordampe for raskt fra øyet. Begge deler kan gi tilstanden tørre øyne.

Ønsker du å bli undersøkt av vår øyelege ta kontakt på

optimaloye.no
Symptomer på tørre øyne

Hvis øyet blir tørt, kan dette gi en grusete, irritert eller sviende følelse i øynene. Du kan også oppleve at øynene blir trette, eller at du får tåkesyn. Også rennende øyne kan være et symptom på at øyet er tørt. Det kommer av at det tørre øyet overkompenserer og produserer for mye tårevæske som renner ut av øyet. Symptomene beskrives ofte som:

 • En sviende eller grusete følelse i øynene
 • Svette, kløe eller irritasjon i øynene
 • Trette, røde øyne
 • Rennende øyne
 • Lysfølsomhet
 • hyppigere blunking (mer enn 8–12 ganger per minutt).

Tørre øyne kan være ubehagelig og plagsomt, og er mest utbredt blant kvinner og eldre. Hos de aller fleste kan plagene lindres – her får du gode råd om hva du kan gjøre. Ca. 10% av Norges befolkning plages med tørre øyne.

Årsaker til tørre øyne

Det er flere ting som kan føre til at man får tørre øyne:

 • Sviktende talgkjertler i øyelokkene er vanligste årsak. Dette kalles meibomsk kjerteldysfunksjon (forkortet MGD). Talgkjertlene produserer fettstoffer som er viktige for tårefilmens funksjon. Når kjertlene ikke fungerer som de skal, blir resultatet at tårefilmen sprekker opp etter bare få sekunder, og tårevæske fordamper raskere fra øyet.
 • Noen legemidler kan gi nedsatt produksjon av fettstoffer i øyelokket som bivirkning.
 • Redusert tåreproduksjon kan komme av økende alder samt sykdommer som for eksempe Sjøgren syndrom, diabetes og leddgikt.
 • Noen typer legemidler kan ha redusert tåreproduksjon som bivirkning (for eksempel vanndrivende, østrogener, antihistaminer, betablokkere, antidepressive legemidler og antipsykotika).
 • Miljøet rundt oss (for eksempel varme, aircondition, tørr luft eller mye vind) kan gi tørre øyne. Å sitte lenge foran PC-skjermen gjør at vi blunker sjeldnere og øynene blir tørre og irriterte.
 • Brukere av kontaktlinser er også hyppigere plaget med tørre øyne enn andre.

Dersom plagene skyldes mangel på fettstoffer i tårefilmen, er det vanlig at plagene er verst på morgenen, i tillegg til at øynene kan føles irriterte og mer ømfintlige for lys.

Tørre øyne er nesten alltid en varig tilstand, og målet med behandlingen er å bli så lite plaget at livskvaliteten ikke påvirkes. Tilstanden er også viktig å behandle fordi et tørt øye er mer utsatt for infeksjoner, skader på hornhinnen og i verste fall svekket syn.

Ønsker du å sjekke deg for tørre øyne ta kontakt med oss på:

optimaloye.no